ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Φθηνό και… Σέξι !!!

στις
Βερολίνο. Φθηνό και... Σέξι !!!
Βερολίνο. Φθηνό και… Σέξι !!!

«Φλέρταρα» αρκετές φορές με την ιδέα ενός ταξιδιού στο Βερολίνο. Ώσπου μου δόθηκε η ευκαιρία μιας τριήμερης επίσκεψης τον περασμένο Μάιο (2009), με αφορμή την διεξαγωγή του Final-4 της Euroleague.

Η πρώτη γεύση ήταν πολύ γοητευτική! Όσο και η συνέχεια φυσικά…  Η πόλη ήταν απίστευτα ήρεμη.  Ένα περιβάλλον καθαρό, αθόρυβο και χωρίς ιδιαίτερη κίνηση (αναλογικά με τον πληθυσμό της –  περίπου 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι).  Παλιά κτήρια αλλά ως επί των πλείστων νέες μοντέρνες κατασκευές και αρκετό πράσινο. Πραγματική Μέκκα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το πιο συνηθισμένο μεταφορικό μέσο… το ποδήλατο. Σ’ αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι το Βερολίνο είναι μία επίπεδη πόλη και οι ειδικά διαμορφωμένοι διάδρομοι για ποδήλατα στα πολύ φαρδιά πεζοδρόμια του, κάνουν τη χρήση τους ακόμα πιο άνετη. Εάν προσθέσουμε και το καλά οργανωμένο μετρό της πόλης και το τραμ, τότε η μετακίνηση με αυτοκίνητο δεν κρίνεται αναγκαία.

Δεν είχα πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, οπότε επέλεξα να δω τα… Highlights!

Όποιος επισκεφθεί το Βερολίνο σίγουρα γνωρίζει και θέλει να δει εκ των προτέρων:  τον μεγαλόπρεπη τηλεοπτικό πύργο Φέρνσετουρμ (Fernsehturm) που υψώνεται στην Αλεξάντερ πλάτζ (Alexanderplatz) στο κέντρο της πόλης και δικαιολογεί το λόγο γιατί είναι ένα από τα σύμβολά της (αναμνηστικό από την παλιά Ανατολική Γερμανία της δεκαετίας το ’60), το μνημείο της Νίκης  (Siegessäule)  και την Pariser Platz όπου βρίσκεται η πύλη του Βραδεμβούργου, άλλο ένα σήμα κατατεθέν του Βερολίνου.  Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μνημεία και κτήρια. Όπως ο καθεδρικός ναός Berliner Dom,  το περίφημο Ράιχσταγκ (Reichstag) το Κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τον ημι-κατεστραμμένο ναό «Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche» (πλέον αποτελεί αντιπολεμικό σύμβολο ειρήνης & φιλίας), την περιοχή δίπλα στην Pariser Platz με τις επιβλητικές πλάκες που συμβολίζουν το ολοκαύτωμα, καθώς και τα παλιά σύνορα της πόλης που χώριζαν τον Δυτικό από τον Ανατολικό τομέα (Checkpoint Charlie) με το τμήμα του τείχους που έχει απομείνει για να το θυμίζει.

Η πόλη διαθέτει επίσης πάνω από 170 Μουσεία ! Μουσεία για κάθε γούστο και ηλικία. Αν είστε fan των μουσείων θα έλεγα ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε από το νησί των μουσείων (Museumsinsel) πάνω στο οποίο βρίσκονται 5 διαφορετικά μουσεία όπως το Μουσείο της Περγάμου, το Παλαιό Μουσείο (Altes Museum) και το Bode Museum. Επίσης εάν είστε λάτρεις της τέχνης υπάρχει και το Γερμανικό Γκουγκενχαίμ (Deutsche Guggenheim) και φυσικά όπως σε αρκετές πόλεις ανά τον κόσμο έχει και εδώ Μουσείο Madame Tussauds.

Στο Βερολίνο βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ζωολογικός κήπος, σε έκταση, της Ευρώπης (Tierpark Berlin) με ένα μοναδικό ενυδρείο.

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του Βερολίνου είναι η Berlinale. H  60η Μπερλινάλε ξεκινάει, μάλιστα, σε λίγες μέρες (11 – 21 Φεβρουαρίου, 2010). Πρόκειται για το γνωστό φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και το μοναδικό γεγονός στη πόλη…  Αυτές τις μέρες (2 – 7 Φεβρουαρίου, 2010) είναι σε εξέλιξη η Transmediale η διεθνής έκθεση μοντέρνας και ψηφιακής τέχνης. Τον Μάιο υπάρχει  το «Καρναβάλι των Πολιτισμών»  το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο στους δρόμους του Βερολίνου με παρελάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις που προάγουν διάφορους πολιτισμούς.

Υπάρχουν, βέβαια, και πάρα πολλές ενδιαφέρουσες επαγγελματικές εκθέσεις. Μία από τις πιο σημαντικές, στο χώρο του τουρισμού, είναι η παγκόσμια έκθεση επαγγελματιών τουρισμού η ITB τον Μάρτιο.

Πολλές οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις (πάνω από 300 θεατρικές σκηνές & 12 θέατρα) που προσφέρει το ιδιαίτερα πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις Βερολίνο, αναλόγως ποια περίοδο θα το επισκεφθείτε.

Για τους φίλους των σπορ να πούμε (αν και θα το γνωρίζουν ήδη…) ότι είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας HERTA και της μπασκετικής ομάδας ALBA. Η Άλμπα Βερολίνου αγωνίζεται στο επιβλητικό κλειστό O2 World Arena, προδιαγραφών ΝΒΑ, στο οποίο διεξάχθηκε και το Final-4 της Euroleague το 2009.

Όσοι ενδιαφέρονται για ψώνια, υπάρχει πάντα η πιο γνωστή εμπορική οδός, (η οποία άνηκε όπως ήταν φυσικό, στον τομέα του Δυτικού Βερολίνου), η γνωστή Κούρφιρστενταμ (Kurfürstendamm η απλώς Ku’damm). Εκεί θα βρείτε το εμπορικό κέντρο Europacenter και το πολυκατάστημα πολυτελείας KaDeWe.

Όσο αναφορά το φαγητό, όπως κάθε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, διαθέτει πολύ ωραία εστιατόρια με διεθνή κουζίνα αλλά και μικρά Bistro με τοπικά ελαφριά γεύματα. Σίγουρα μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε πιάτα κρεατικών και μάλιστα αλλαντικών, καθώς και τα είδη αρτοποιίας που είναι απλά καταπληκτικά. Για ποτό ούτε συζήτηση… Γερμανική Μπύρα !

Κάτι αξιοπρόσεκτο ήταν η συμπεριφορά των Γερμανών. Είναι πολύ εξυπηρετικοί και ευγενείς. Σε κόντρα της φήμης που επικρατεί ότι είναι τοπικιστές, μιλώντας μόνο Γερμανικά, διαπίστωσα ότι αυτό είναι μύθος. Μιλούσαν άψογα Αγγλικά και χωρίς να δυσανασχετούν. Όταν μάλιστα τους έλεγα πως είμαι από Ελλάδα τότε γινόταν ακόμα πιο φιλικοί.

Τέλος, η γενικότερη εντύπωση που μου άφησε το Βερολίνο είναι το ότι πρόκειται για την πιο φθηνή σε κόστος ζωής, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (τουλάχιστον της Δυτικής Ευρώπης). Δεν είναι τυχαίο ότι γνωρίζει άνοδο τουρισμού, σε εποχή οικονομικής ύφεσης, υποχρεώνοντας τον Δήμαρχό του (Κλάους Βοβεράιτ), να δήλωσει ότι το Βερολίνο είναι… «Φτωχό αλλά… Σέξι !!!»

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Βερολίνο…

– Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η πόλη του Βερολίνου αποτελεί και κρατίδιο της Γερμανικής ομοσπονδίας.

– Για περίπου 45 χρόνια χωρισμένο στα δύο το μοναδικό Βερολίνο, σε Ανατολικό και Δυτικό, γράφοντας έτσι την δική του διπλή ιστορία… Αν θέλετε να ακριβολογήσουμε ήταν χωρισμένο σε τέσσερεις τομείς, τον Σοβιετικό (στην Ανατολική Γερμανία) και Αγγλικό, Αμερικανικό, Γαλλικό (στη Δυτική Γερμανία). Μια διπλή ιστορία που έγινε πάλι μία το 1989 με την πτώση του τείχους, όταν ενώθηκε ξανά η Γερμανία σε μία ενιαία Ομοσπονδία.

– Pariser Platz στα Γερμανικά σημαίνει η πλατεία του Παρισιού ! Αρχικά υπέθεσα ότι σχετίζεται με την προσπάθεια αύξησης του πληθυσμού του Βερολίνου το 1700 με Γάλλους παρακαλώ… όπου άγγιζαν το ποσοστό του 20% εκείνη την εποχή, εν συνεχεία, όμως, έμαθα ότι ο λόγος που ονομάστηκε έτσι η πλατεία ήταν προς  τιμήν της κατάληψης του Παρισιού το 1814 από τους Πρώσσους όταν νίκησαν τα στρατεύματα του Ναπολέοντα.

– Ο τηλεοπτικός πύργος Φέρνσετουρμ (Fernsehturm) που υψώνεται στην Αλεξάντερ πλάτζ (Alexanderplatz) διαθέτει περιστρεφόμενο εστιατόριο στη κορυφή του, με απίθανη θέα της πόλης.

– Το Κοινοβούλιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Ράιχσταγκ – Reichstag – ),  είχε ανέκαθεν αυτή τη χρήση με μια μικρή διακοπή τα χρόνια του ψυχρού πολέμου που το χρησιμοποιούσαν ως Μουσείο.

– Η γνωστή για τα εμπορικά της καταστήματα, λεωφόρος Κούρφιρστενταμ (Kurfürstendamm η απλώς Ku’damm), έγινε λεωφόρος το 1886. Τα χρόνια της διχοτόμησης της πόλης ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος και είχε το παρατσούκλι «Η βιτρίνα της δύσης». Μετά το 1990 τα πολυκαταστήματα αποχώρησαν για το ιστορικό κέντρο της πόλης και ανοίξαν πολλές μπουτίκ από οίκους μόδας.

– Υπάρχουν αρκετές αναχωρήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όλο τον χρόνο με προγραμματισμένες πτήσεις (Aegean Air και Lufthansa) αλλά και κατά τους θερινούς μήνες υπάρχουν προγραμματισμένα δρομολόγια ή πτήσεις charter και από τα νησιά μας (π.χ. Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, κ.α.). Το χαμηλό κόστος διαμονής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές αεροπορικών εισιτηρίων, κάνουν ένα ταξίδι στο Βερολίνο πολύ προσιτό !

ο Ταξιδιώτης

Bookmark and Share

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η Dimitris Karvelis λέει:

    Πόλυ ωραία τα λες Ταξιδιώτη όντως Σέξι πόλη το Βερολίνο ο επισκέπτης εκεί μπορεί να βρει ότι θελήσει
    επισκέφτηκα φέτος τον Νοέμβριο την πόλη !!
    https://www.kdexplorer.com/2018/12/exploring-berlin.html

Σχολιάστε