Κατάργηση Visa για ΗΠΑ – Τι ισχύει πλέον ?

στις
Κατάργηση της Visa για επίσκεψη στις Η.Π.Α.
Κατάργηση της Visa για επίσκεψη στις Η.Π.Α.

Προφανώς, όλοι έχετε ακούσει για την κατάργηση της Visa για επίσκεψη στις Η.Π.Α. για κατόχους Ελληνικών διαβατηρίων. Τι όμως προβλέπει η νέα αυτή διάταξη που αναμένεται να μπει σε εφαρμογή σε περίπου 30 ημέρες?

Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κα Janet Napolitano, η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης Βίζας για την είσοδο των πολιτών της, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την επίσκεψη Ελλήνων πολιτών μεγίστης διάρκειας 90 ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για οικογενειακούς, τουριστικούς, εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Μπορεί να καταργείται η υποχρέωση βίζας εισόδου, παρόλα αυτά απαιτείται μια σχετική διαδικασία για τυχόν ταξίδί σας στις ΗΠΑ. Συνοπτικά σε 3 βήματα η διαδικασία αυτή προβλέπει:

1. Διαβατήριο νέο τύπου (με το ενσωματωμένο chip). ΠΡΟΣΟΧΗ ! Όσοι ταξιδιώτες  διαθέτουν παλαιότερα διαβατήρια (εκδομένα πριν από τις 26 Αυγούστου 2006), θα πρέπει να αποκτήσουν το διαβατήριο νέου τύπου διαφορετικά θα ισχύει η παλαιότερη διάταξη που απαιτεί έκδοση Visa

2. Έγκυρο εισιτήριο μετ’ επιστροφής ή που συνεχίζει σε άλλο προορισμό εκτός των ΗΠΑ και θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρεία που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας (Visa Waiver Program).

3. Έγκριση ή άδεια από το ηλεκτρονικό σύστημα για την έγκριση ταξιδιού “ESTA*” (Electronic System for Travel Authorization). Τουλάχιστον 72 ώρες πριν την αναχώρησή σας.

* Το ηλεκτρονικό σύστημα για την έγκριση ταξιδιού “ESTA” (Electronic System for Travel Authorization) είναι το έντυπο εκείνο που συμπληρώνεται ηλεκτρονικά on-line στην διεύθυνση  https://esta.cbp.dhs.gov πριν από το ταξίδι. Πρόκειται για κάτι ανάλογο της φόρμας που συμπληρώνουν οι επισκέπτες στο αεροδρόμιο εισόδου των ΗΠΑ. Προς το παρόν αυτή η διαδικασία παρέχεται δωρεάν (αυτό δεν αποκλείει κάποιο αντίτιμο στο μέλλον…).

Στην ανακοίνωση της πρεσβείας προτείνεται να αποφεύγεται η χρήση ιδιωτικών ιστοχώρων  που παρέχουν την υπηρεσία έγκρισης ταξιδιού έναντι αμοιβής!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έγκριση ταξιδιού του “ESTA” γίνεται άμεσα! Η έγκριση αυτή θα πρέπει να τυπώνεται και να την προσκομίζεται κατά των έλεγχο εισιτηρίων και διαβατηρίων στο αεροδρόμιο. Η ισχύς της έγκρισης είναι συνήθως για 2 χρόνια, στη περίπτωση όμως που το διαβατήριο λήγει μέσα σε αυτή τη χρονική περίοδο, θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία.

Στους  ταξιδιώτες που δεν διαθέτουν έγκριση ταξιδιού “ESTA” ή έγκυρη VISA δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στις ΗΠΑ. Επίσης σε όσους έχει απορριφθεί αίτημα χορήγησης Visa εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν τους επετράπη η είσοδος κατά το παρελθόν για κάποιο λόγο ή απελάθηκαν, είναι πολύ πιθανόν να μην χορηγείται η έγκριση ταξιδιού “ESTA”. Στη περίπτωση αυτή, απαιτείται έκδοση Βίζας, διαδικασία που πραγματοποιείται μόνο μέσω της Αμερικανικής πρεσβείας.

Όσοι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν άνω των 90 ημερών, διάστημα που προβλέπει το πρόγραμμα απαλλαγής, θα πρέπει να τους χορηγηθεί βίζα παραμονής και ισχύει η παλιά διαδικασία.

Επίσης όσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου Β1/Β2, μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς την έγκριση ταξιδιού “ESTA”

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας (Visa Waiver Program), μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα: http://athens.usembassy.gov

ο Ταξιδιώτης 

Bookmark and Share

45 Σχόλια Προσθέστε το δικό σας

  1. Ο/Η helen λέει:

    pote akrivos katargeitai? uparxei kapoia akrivis hmerominia? k an nai einai siguro oti 8a katargi8ei?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Ναι είναι σίγουρο !

      Η επίσημη μέρα από την οποία ισχύει η κατάργηση της Visa για τις Η.Π.Α. για όλους τους Έλληνες πολίτες, είναι η Δευτέρα του Πάσχα 5 Απριλίου 2010.

    2. Ο/Η Theodoros λέει:

      Thelo na pao ameriki alla meno Agglia exo elliniko diavatirio kainouriou tipou.
      Vasika gia doulia thelo na pao ti xriazete na Kano kai pou na exiperetitho
      Efxaristo

      1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

        Γειά σου Θεόδωρε,

        Αν πας στην Αμερική για λιγότερο από 3 μήνες θα πρέπει να βγάλεις άδεια ESTA. Αν είσαι σίγουρος ότι πας για (και έχεις βρει) δουλειά, χρειάζεσαι πράσινη κάρτα.

  2. Ο/Η helen λέει:

    8a filisw patwmata…. :))))))))) opote apo triti mporei ka8e ellinas na kleisei eisitirio gia ameriki afu prota kanei tin aitisi stin esta !! uperoxa…
    eyxaristw….. 🙂

  3. Ο/Η alex λέει:

    Καλημέρα,

    σε περίπτωση που έχουμε έγκυρη visa τύπου β1/β2 και έχουμε ανανεώσει το διαβατήριο μας. Οπότε η visa βρίσκεται κολλημένη στο παλιό διαβατήριο. Τι ισχύει τότε;

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλημέρα

      Υποθέτω οτι το καινούριο είναι το νέου τύπου διαβατήριο (με το ενσωματωμένο chip), όποτε δεν χρείαζεστε τη visa. Απλά μιά αίτηση στο ESTA και έτοιμος!

      Παρόλα αυτά εδώ είναι τα στοιχεία της πρεσβείας Αθηνών για μια πιο επίσημη απάντηση.

      Αμερικανική Πρεσβεία
      Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 91
      101 60 Αθήνα

      Τηλέφωνο: 30-210-721-2951
      Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: AthensAmEmb@state.gov

  4. Ο/Η diavatirio λέει:

    Αν έχεις έγκυρη βίζα Β1/Β2 μπορεις να την χρησιμοποιήσεις αντί για το visa waiver – και η είσοδος με βίζα στις ΗΠΑ έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.

  5. Ο/Η Soriris λέει:

    gia sas ego eimai alodapos apo tin albania kai eko 12 xronnia stin elada me kartia nonima. kai thelo na matho an mporo na vgalo kei ego mia visa gia edo stin ellada gia na pao stin ameriki??? efkaristo

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Γειά σου, Soriri

      Το καθεστώς με το ESTA, φοβάμαι οτι ισχύει μόνο για πολίτες με Ελληνικό διαβατήριο. Παρόλα αυτά επικοινώνησε με την Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα για το πως μπορείς να βγάλεις Visa εισόδου για τις Η.Π.Α. (http://athens.usembassy.gov)

  6. Ο/Η pitter λέει:

    Kalispera sas. Se periptosi poy theleis na ksanapas stin Ameriki ksana eno exeis paei idi to idio xrono gia 3 mines mporeis?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλησπέρα

      Η ειδική άδεια ESTA έχει ισχύ για δύο χρόνια, οπότε ΔΕΝ χρειάζεται να εκδόσετε νέα και να ξανα-πληρώσετε τα 14 $

  7. Ο/Η emma λέει:

    eimai apo thn alvania zw 16 xronia sthn ellada eimai apofoith lukeiou k thelw na mu pei kapoios pu gnwrizei an ginetai na vgalw viza gia amerikh apo thn ellada. :/

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Γειά σου Emma,

      Δεν είμαι και πολύ σίγουρος για την ερώτησή σου… Αν εννοείς αν μπορείς να ενταχθείς στο πρόγραμμα ESTA, δυστυχώς οι Αλβανοί υπήκοοι δεν μπορούν. Αν μιλάς για Visa, τότε φυσικά μπορείς αρκεί να επικοινωνήσεις με την Αμερικάνικη πρεσβεία για λεπτομέρειες (http://athens.usembassy.gov)

  8. Ο/Η ΑΘΗΝΑ λέει:

    ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΤΟΥΣ
    ΓΙΑ ΕΝΑΜΙΣΙ ΜΗΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ VIZA ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ESTAΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΤΙ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Για να καταλάβω… Τα παλιά είναι σε ισχύ?

      Αν ναι, Δεν χρειάζεται καμία περαιτέρω ενέργεια. Ταξιδεύουν μ’αυτά.

      Αν όχι, θεωρητικά η Visa ισχύει (πρέπει να κρατούν και τα 2 διαβατήρια. Παλίο & νέο). Παρόλα αυτά καλό είναι να έχουν βγάλει την ESTA.

      Όταν γράφτηκε το άρθρο αυτό η χορήγηση ESTA ήταν δωρεάν. Από τον Σεπτέμβριο, όμως, το 2010, χρεώνουν $14 το άτομο και ισχύει για 2 χρόνια. Απο την στιγμή που δεν έχετε πιστωτική κάρτα, μια καλή λύση είναι να πάρετε μια με προπληρωμένο όριο που προκαταβάλετε στην Τράπεζα το ποσό που θέλετε να έχει η κάρτα (Προιόν της Τράπεζα Κύπρου, αν δεν κάνω λάθος).

      Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να επιβεβαιώσετε με την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα (για λεπτομέρειες http://athens.usembassy.gov), όλες τις παραπάνω πληροφορίες που σας δίνω.

  9. Ο/Η yiannis galano λέει:

    i gineka mou ine omogenis me ipikotita elliniki kai ithagenia alvaniki…xriazete visa ? i mpori esta os ellinida omogenis?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλησπέρα Γιάννη

      Αν η σύζυγός σου είναι κάτοχος Ελληνικού διαβατηρίου, έκδοσης μετά τον Αυγουστο του 2006 (εκείνο με το τσιπάκι) μπορεί:

      Α. Να πάει μόνο με άδεια ESTA για παραμονή έως 3 μήνες
      Β. Να πάει με VISA για παραμονή άνω των 3 μηνών

  10. Ο/Η Maria λέει:

    Έχω Ελληνικό διαβατήριο (νέου τύπου με chip) που λήγει σε 3 μήνες και Visa που λήγει το 2013 σε διαφορετικά μπλοκάκια. Είναι ΟΚ για να ταξιδέψω στην Αμερική?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Δεν υπάρχει πρόβλημα.

      Να υποθέσω ότι θα ταξιδψεις (και θα έχεις επιστρέψει) μέσα σ’ αυτό το διάστημα των τριών μηνών που λήγει το διαβατήριο σου…

      Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να επιβεβαιώσεις την πληροφορία αυτή ΚΑΙ με την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα (για λεπτομέρειες http://athens.usembassy.gov, τηλ.210 7212951)

  11. Ο/Η katerina λέει:

    θελω να παω αμερικη για δεκαπεντε μερες χρειαζομαι αδεια esta?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλησπέρα Κατερίνα, εκτός αν διαθέτεις Βίζα, χρειάζεσε την ειδική αυτή άδεια για παραμονή έως 3 μηνών

  12. Ο/Η ΚΛΕΙΩ λέει:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ESTA ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλημέρα Κλειώ

      Όντως αυτό είναι ένα θέμα!

      Η αίτηση ESTA απαιτεί να καταχωρήσεις τις πτήσεις που πρόκειται να ταξιδέψεις, οπότε τι γίνεται αν τα κλείσεις και στη συνέχεια απορριφθεί η αίτησή σου?

      Μια λύση είναι να δεις τις πτήσεις που σε ενδιαφέρουν και να κάνεις την αίτηση. Αφού εγκριθεί αγοράζεις τα εισιτήρια. Εμπεριέχει λίγο ρίσκο να μην βρεις την ίδια τιμή μετά αλλά καλύτερα να πληρώσεις κάτι παραπάνω στα εισιτήρια (αν δεν υπάρχει ο ίδιος ναύλος, φυσικά), παρά να τα αγοράσεις και να τα χάσεις σε κάποια αρνητική περίπτωση από την ESTA.

      Θα έλεγα η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς σε κάποιο τουριστικό γραφείο να σου κάνει μια απλή κράτηση και αφού εγκριθεί η ESTA προχωράτε σε έκδοση.

      Το τουριστικό γραφείο Airquest Travel (http://www.airquest.gr) αναλαμβάνει και την έκδοση εισιτηρίων αλλά και της άδειας ESTA ταυτόχρονα. Επικοινώνησε μαζί τους…

  13. Ο/Η katerina λέει:

    kalispera thelw na paw kalifornia gia 2 mines xreiazetai n exw viza?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλημέρα Κετερίνα,

      Εφ’όσον πας για τουριστικούς λόγους δεν χρειάζεται Visa. Αυτό, όμως, που χρειάζεσαι είναι άδεια ESTA.

  14. Ο/Η manlyman λέει:

    Μπορεί η πληρωμή για την αίτηση να γίνει και χωρίς πιστωτική κάρτα?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα, όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, παρά μονάχα με πιστωτική. Μπορείς, όμως, να απευθυνθείς σε κάποιο τουριστικό γραφείο να το κάνει για λογαριασμό σου με την ανάλογη επιβάρυνση.

  15. Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

    Καλησπέρα ονομάζομαι Μαρία,θέλω να ρωτήσω σε περίπτωση που πάω Αμερική με τουριστική βίζα που είναι για 3 μήνες..Ποια η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσω γα να μείνω μόνιμα και να μπορώ να εργάζομαι…

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλησπέρα Μαρία,

      Την καλύτερη & πιο έγκυρη συμβουλή θα την πάρεις από την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

  16. Ο/Η Αιμιλιος λέει:

    Καλησπερα, ονομαζομαι Αιμιλιος και θα ηθελα να ρωτησω, τι στοιχεια απαιτει η αιτηση esta. χρειαζεται διαβατηριο; γιατι βρισκομαι στη διαδικασια εκδοσης του. επισης ειναι τυπικη διαρικασια οσον αφορα την αποδοχη ή υπαρχει και περιπτωση απορριψης. να ξερουμε τι θα κανουμε και με τα εισιτηρια δηλαδη..

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Γειά σου Αιμίλιε,

      Η ESTA ζητά μία σειρά από στοιχεία, μέσα σε αυτά και εκείνα του διαβατηρίου που θα ταξιδέψεις. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ζητά και τα στοιχεία των πτήσεων σου, διαμονής κ.α.

      Δεν είναι καθόλου τυπική διαδικασία (παρόλο που ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό εγκρίνεται στο τέλος) αλλά ναι υπάρχει μια πιθανότητα απόρριψης. Αλλά αυτό είναι σχετικό… Σε κάποιο σημείο αναφέρεται ότι οι Η.Π.Α. έχουν το δικαιώμα απόρριψης ακόμα και μετά την έκδοση της ESTA κάτα την είσοδο στη χώρα τους εάν κάποιο θέμα προκύψει…

      Όσο αναφορά τα εισιτήρια, καλό θα ήταν να πας σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο να σου κάνει απλή κράτηση και όταν εγκριθεί η ESTA σου να προχωρήσει σε έκδοση.

      Μη σε ανησυχώ, όμως, τώρα. Εν κατακλείδι, είναι μια απλή, γρήγορη αλλά οχι τυπική διαδικασία. Ναι, χρειάζεσαι το διαβατήριο αλλά και το εισιτήριο (τουλάχιστον τις πτήσεις σου)

  17. Ο/Η penelope λέει:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2013 ΤΑΞΙΔΕΨΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΜΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΣΤΑ ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ. ΜΠΟΡΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΣΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΤΙΣ ΗΠΑ

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλημέρα Πηνελόπη

      Η άδειά σου ισχύει για 2 χρόνια. Λογικά, μπορείς να ξαναπάς με αυτή. Για είσαι 100% σίγουρη δες το και με την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα

  18. Ο/Η Giannis Johny λέει:

    kalhmera sas!tha hthela na rwtisw ti diadikasia prepei na kanw gia na paw nea iorky gia 3 mines? egw syngkeneis ekei poy tha me filoksenisoyn tin deytera 8a paw na bgalw kainoyrio diabatirio!xriazomai proskisei apo aytous h preph na kanw to ESTA?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλημέρα Γιάννη

      Αν πας για παραμονή λιγότερο από 3 μήνες, με την άδεια ESTA κάνεις την δουλειά σου.

  19. Ο/Η amalia λέει:

    den moy ekriuike h biza aporich toy nomoy 214 ti preph na kanv gia na pav amerikh

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Καλησπέρα Αμαλία

      Αν δεν σου εγκρίθηκε η Visa, μπορείς να προσπαθήσεις για την άδεια ESTA με μέγιστο χρόνο παραμονής στις Η.Π.Α. τους 3 μήνες. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μην εγκριθεί και εκείνη (αναλόγως για ποιούς λόγους δεν σου χορήγησαν την Visa)

  20. Ο/Η SOULA λέει:

    καλησπερα.προκειται να παμε για ιατρικους λογους στην αμερικη με την κορη μου.χρειαζομαι βιζα τυπου Β1 Η Β2 η μονο με το esta μπορω?

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Γειά σου Σούλα,

      Αναλογώς το διάστημα που θα χρειαστεί να μείνεις. Αν είναι μέχρι 3 μήνες παραμονή, πας για άδεια ESTA διαφορετικά οπωσδήποτε VISA

    2. Ο/Η SOULA λέει:

      ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ.ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ.ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΔΗΛ ΤΟ Β1Η Β2 ΣΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ?ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.

  21. Ο/Η georgios λέει:

    kalispera,
    taxideuo HPA 5/6/13-15/7/13 .to esta egrithike
    to diavatirio mou ligei 26/10/13
    i elliniki astinomia mou eipe pos dn mporo na taksidepso dioti to diavatirio ligei se ligotero apo 5 mines apo tin anaxorosi..isxiei??

    1. Ο/Η ο Ταξιδιώτης λέει:

      Αγαπητέ Γιώργο

      Δεν θα αντικαταστήσουμε εμείς την αστυνομία. Συνηθίζουμε να προτείνουμε σε όλους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να έχουν τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα διαβατήριο σε ισχύ, γιατί κάποιες χώρες το επιβάλουν, ενώ και σε εκείνες που δεν το επιβάλουν, καλό θα είναι να υπάρχει άνεση χρόνου γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει…

      Παρόλα αυτά, η άποψη μου είναι ότι ΔΕΝ έχει τυπικό πρόβλημα στο ταξίδι σου, εξάλλου σου εγκρίθηκε η ESTA (αν και καταχώρησες ότι λήγει σε λιγότερο από 6 μήνες κατά την υποβολή της αίτησης).

      Σου παραθέτω ένα απόσπασμα παρακάτω από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου εσωτερικών των Η.Π.Α. (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/WebHelp/helpScreen_el.htm#WP2) που λέει ανάμεσα σε άλλα ότι για την χορηγία απαιτούνται:

      «Έχετε το δικαίωμα να υποβάλλετε αίτηση εισόδου στις ΗΠΑ στα πλαίσια του Προγράμματος Visa Waiver (VWP) εφόσον:

      – Σκοπεύετε να παραμείνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες για 90 ημέρες ή λιγότερο, για επαγγελματικούς λόγους, για αναψυχή ή κατευθυνόμενοι προς άλλο προορισμό
      – Έχετε ισχύον διαβατήριο το οποίο σας εκδόθηκε νόμιμα από μια χώρα του Προγράμματος Visa Waiver Program
      – Έχετε λάβει άδεια να ταξιδέψετε μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ταξιδιωτικής άδειας (ESTA),
      Φθάνετε στη χώρα με μεταφορέα που είναι συμβεβλημένος με το Πρόγραμμα Visa Waiver
      – Έχετε ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής ή προς άλλο τελικό προορισμό
      – Το ταξίδι σας δεν ολοκληρώνεται σε γειτονική περιοχή ή όμορο νήσο εκτός αν ο ταξιδιώτης είναι κάτοικος μιας από αυτές τις περιοχές
      – Είστε πολίτης ή υπήκοος μιας από τις χώρες του Προγράμματος Visa Waiver που αναφέρονται παρακάτω… ΕΛΛΑΔΑ (ανάμεσα σ’ αυτές)
      – Αποδεικνύετε, ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις του ελεγκτή αξιωματούχου της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ ότι δικαιούστε να γίνετε δεκτοί υπό το πρόγραμμα VWP και ότι δεν αποτελείτε άτομο μη αποδεκτό υπό τους όρους του Νόμου περί Μετανάστευσης και Ιθαγένειας.
      – Αποποιείστε οιουδήποτε δικαιώματος αναθεώρησης ή ένστασης αναφορικά με την κρίση του αξιωματούχου της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, ή αμφισβήτησης οιασδήποτε ενέργειας απομάκρυνσης προκύπτουσας ως αποτέλεσμα της αίτησης εισόδου στη χώρα στα πλαίσια του προγράμματος VWP, εκτός εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει με βάση μία αίτηση ασύλου.
      – Επαναβεβαιώνετε, μέσω της υποβολής των βιομετρικών στοιχείων ταυτοποίησης (ενδεικτικά αναφέρονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι φωτογραφίες) κατά τη διαδικασία ελέγχου με την άφιξή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την παραίτησή σας από κάθε δικαίωμα αναθεώρησης ή ένστασης αναφορικά με την κρίση του αξιωματούχου της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ, ή αμφισβήτησης οιασδήποτε ενέργειας απομάκρυνσης προκύπτουσας ως αποτέλεσμα της αίτησης εισόδου στη χώρα στα πλαίσια του προγράμματος VWP, εκτός εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει με βάση μία αίτηση ασύλου.
      – Έχετε λάβει μια εγκεκριμένη άδεια έχοντας προηγουμένως υποβάλλει αίτηση ταξιδιωτικής άδειας.
      – Δεν αποτελείτε απειλή για την ευημερία, υγεία, προστασία ή ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
      – Πληρούσατε το σύνολο των όρων και προϋποθέσεων οιασδήποτε προηγούμενης εισόδου σας στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος VWP.»

      Ελπίζω να σε βοήθησα…

      Καλό σου ταξίδι!

  22. Ο/Η georgios λέει:

    diorthosi:se ligotero apo 6 mines

  23. Ο/Η Ταξιδιώτης λέει:

    ευχαριστώ για τις πληροφορίες

Σχολιάστε