Vagonetto! Ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο στη καρδιά της Φωκίδας

στις
Vagonetto! Ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο στη καρδιά της Φωκίδας
Vagonetto! Ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο στη καρδιά της Φωκίδας

Vagonetto ! Αυτό είναι το όνομα στο οποίο «ακούει» ένα πολύ πρωτότυπο θεματικό πάρκο στη Φωκίδα. Είναι ακριβώς τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που χρειάζεται ο εγχώριος τουρισμός στις μέρες μας. Είναι η χαρά τη διασκέδασης και ταυτόχρονα της μάθησης για μικρούς και μεγάλους μέσα σε έναν αυθεντικό χώρο γεμάτο ιστορία με τα μάτια του σήμερα…

Όλα ξεκίνησαν από την αξιοποίηση ενός «άχρηστου», κατά τα άλλα, ορυχείου κοντά στην Άμφισσα στη Φωκίδα που ήταν ενεργό την πενταετία 1967-1972.  Η κατασκευή του πάρκου άρχισε το 1998 και παραδόθηκε στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2003. Με μια επίσκεψη στο πάρκο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι  πρόκειται για μια βόλτα με το βαγόνι των μεταλλωρύχων  στις στοές κοιτασμάτων βωξίτη στην καρδιά της Γκιώνας, μέσα στα έγκατα της γης, ταξίδι πίσω στο χρόνο αλλά και μια περιήγηση στο κόσμο της γνώσης γύρω από την εξέλιξη της εξόρυξης. Πάντα με τη βοήθεια των μέσων  εκείνης της εποχής να συνδυάζονται επιτυχώς με εκείνα της σημερινής τεχνολογίας!

Η όλη ξενάγηση-εμπειρία μέσα και γύρω από το ορυχείο παρουσιάζεται στο επισκέπτη με πολύ έξυπνο και ολοκληρωμένο τρόπο σε τέσσερεις διαδρομές.

Διαδρομή πρώτη – Στοά 850. Η διαδικασία κατάβασης μέσα στη στοά 850 με το ίδιο ακριβώς βαγονάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι της εποχής, φορώντας κράνος, φόρμα και με την συνοδεία πλούσιων οπτικοακουστικών μέσων, η εμπειρία είναι φανταστική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες!

Διαδρομή δεύτερη – Εκθεσιακός Χώρος. Αφού επιστρέψει στην επιφάνεια της γης μέσα από το βάθος της στοάς (850μ. κάτω από την επιφάνεια της γης) στη συνέχεια επισκέπτεται τον χώρο που παλαιότερα στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας, ενώ σήμερα αποτελεί τον εκθεσιακό χώρο του (με την γεωλογική αίθουσα, το τοπογραφικό συνεργείο, το χημείο και την αίθουσα αποκατάστασης περιβάλλοντος).

Διαδρομή τρίτη – Ψηφιακές Εγκαταστάσεις. Επόμενο στάδιο η νέα διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας του πάρκου που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009. Ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά μέσα από τη διαδικασία του «παίζω και μαθαίνω» γνωρίζοντας έτσι, πως ο βωξίτης μεταμορφώνεται σε αλουμίνιο.

Διαδρομή τέταρτη – Υπαίθρια Μηχανήματα. Το τελευταίο κομμάτι της ξενάγησης είναι η περιήγηση στα υπαίθρια μηχανήματα που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο του πάρκου. Παροπλισμένα και μεγαλοπρεπή, τα τεράστια μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο μισό αιώνα για τις εξορυκτικές διαδικασίες είναι παρατεταγμένα στον προαύλιο χώρο του Vagonetto, δίπλα από το εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων, και έτοιμα προς εξερεύνηση! Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι σύμμαχος ο καιρός…

Το πάρκο έχει καθιερώσει και οκτώ εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες γύρω από την εξόρυξη και επεξεργασία του βωξίτη.

Λόγω του περιβάλλοντος του και της χωροταξίας του, το Vagonetto προσφέρεται και για κοινωνικές εκδηλώσεις, συνέδρια και συναυλίες. Διαθέτοντας συνεδριακό κέντρο 140 ατόμων, αίθουσα εκδηλώσεων για 500 άτομα με υποδομή εστίασης, 2 καφέ και υπαίθριο χώρο αρκετά μεγάλο για την φιλοξενία κάποιας εκδήλωσης ανοικτού χώρου.

Μοναδική η εμπειρία για όσους επισκέπτονται το Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας Vagonetto, που σίγουρα θα την θυμούνται για πάντα!

Το πάρκο βρίσκεται στη Φωκίδα, στο 51ο χλμ της Εθνικής Οδού Λαμίας- Άμφισσας, μεταξύ της Γραβιάς και της Άμφισσας. Απέχει περίπου 200 χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

Εάν κάνετε διακοπές σε κάποια από τα κοντινά θέρετρα Ιτέα ή Γαλαξίδι (περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο), επισκέπτεστε τους Δελφούς ή την Αράχοβα (περίπου 30΄-35΄), νομίζω ότι αξίζει να αφιερώσετε το χρόνο να επισκεφτείτε αυτό τον χώρο. Θα σας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία !

Το Vagonetto παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο με ωράριο λειτουργίας 09:00-17:00. Τηλ: 22650 78819 – 210 9200293,  Fax: 210 9247168

Πώς θα φτάσετε στο Vagonetto

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι το Vagonetto είναι η τρανή απόδειξη του πως αξιοποιούμε κάποιο χώρο, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται άχρηστος, έτσι ώστε να γίνει πόλος έλξης τουριστικού ενδιαφέροντος και συνεπώς  ένας ακόμα πόρος εσόδων για μια τοπική κοινωνία. Ως πότε θα στηρίζεται ο τουρισμός μας  μόνο στις φυσικές  ομορφιές της χώρας μας? Νομίζω ότι θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες περιοχές που διαθέτουν κάτι ανάλογο…

ο Ταξιδιώτης 


Bookmark and Share

Σχολιάστε