
Όλοι έχουμε ταξιδέψει κατά καιρούς με αεροπλάνο. Το γεγονός ότι είναι ένας τρόπος ενάντια στη φύση του ανθρώπου (πετώντας) μας δημιουργεί ένα δέος & ένα φόβο η χρήση του, παρόλο που θεωρείται (και όχι άδικα) το πιο ασφαλές μεταφορικό μέσο. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροσκάφος? Το ερώτημα αυτό θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το άρθρο…
Το μέρος του αεροσκάφους
Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι θέσεις κοντά στα φτερά ενός αεροπλάνου είναι οι πιο ασφαλείς (θεωρείται ότι είναι το πιο “δυνατό” σημείο στον κορμό του αεροσκάφους), η επικρατέστερη άποψη είναι ότι σε περίπτωση ατυχήματος το πίσω μέρος είναι θεωρητικά καλύτερο. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από διάφορες μελέτες.
Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ “The Crash” μπήκαν στη διαδικασία ενός τεστ. Έχοντας ένα Boeing 727 εξοπλισμένο με κάμερες, αισθητήρες και κούκλες ομοιώματα το “έριξαν” στην Έρημο Sonoran του Μεξικού. Αφού προσέκρουσε στο έδαφος, το μπροστινό τμήμα μέχρι και την 11η σειρά – όπου συνήθως βρίσκονται οι διακεκριμένες θέσεις (Business Class), αποκόπηκαν από το υπόλοιπο αεροσκάφος και καταστράφηκαν. Μία δύναμη της τάξεως των 12G καταγράφηκε σε αυτό το τμήμα, ενώ στο υπόλοιπο 50% λιγότερο δύναμη (περίπου 6G). Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι κανένας από τους επιβάτες του μπροστινού τμήματος δεν θα επιβίωνε του ατυχήματος, ενώ το 78% των υπολοίπων επιβατών θα είχε κάποια πιθανότητα επιβίωσης. Πιθανότητα που αυξανόταν όσο πιο πίσω καθόταν. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την sunshine.co.uk αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, το κοινό επηρεάστηκε και είχε μειωμένο ενδιαφέρον για κρατήσεις διακεκριμένων θέσεων.
Παρόλο που από ένα απλό πείραμα είναι δύσκολο να οδηγηθούμε σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, έρχεται μια έρευνα από το περιοδικό “Popular Mechanics” το 2007 να υποστηρίξει το ίδιο. Το έντυπο έκανε μια ανάλυση σε ατυχήματα από το 1971 και συμπέρανε ότι οι πίσω θέσεις είναι πιο ασφαλείς. Οι πιθανότητες επιβίωσης από ένα αεροπορικό ατύχημα ήταν της τάξης του 69% για τους επιβάτες που καθόντουσαν στο πίσω μέρος, σε σχέση με εκείνους στο μέσο του αεροσκάφους (56%) και πολύ περισσότερο από εκείνους που ήταν μπροστά με ποσοστό 49%
Παρά τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, οι δύο μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών επέμειναν ότι δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές και σίγουρο συμπέρασμα για αυτό το ερώτημα. “Κάθε θέση είναι το ίδιο ασφαλής με οποιαδήποτε άλλη” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Boeing, συμπληρώνοντας “ειδικά ένα είστε προσδεμένοι!”
Η στάση καθίσματος
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο, σε περσινή μελέτη στο Μεξικό, ήταν η στάση καθίσματος. Τοποθέτησαν τρείς κούκλες στην ίδια σειρά με διαφορετική στάση καθίσματος, όμως. Η μία ήταν σε θέση υποστήριξης προσδεμένη, η άλλη προσδεμένη κανονικά, ενώ η τρίτη ήταν κανονικά αλλά χωρίς να έχει ζώνη. Όπως ήταν φυσικό, εκείνη που δεν ήταν προσδεμένη εκτοξεύθηκε από το κάθισμά της και εξαφανίστηκε. Ως γνωστόν κατά τη στιγμή που υπάρξει απότομη αποσυμπίεση στη καμπίνα του αεροσκάφους, δημιουργούνται στροβιλισμοί με αποτέλεσμα επιβάτες που δεν βρίσκονται δεμένοι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Επίσης όσοι δεν είναι προσδεμένοι μπορεί να τραυματιστούν και σε απότομη αλλαγή ύψους εάν πέσει το αεροπλάνο σε κάποιο κενό αέρος.
Ποιο κάθισμα
Για να αποφύγει κάποιος τυχόν τραυματισμό από πτώση χειραποσκευών ή διερχόμενων καροτσιών catering, μία καλή λύση θα ήταν μία θέση σε παράθυρο.
Το ασφαλέστερο αεροσκάφος
Η εταιρεία Airbus, υποστήριξε λίγο ως πολύ το ίδιο με την ανταγωνίστρια εταιρεία της, προσθέτοντας ότι το “Ασφαλέστερο αεροσκάφος είναι εκείνο που δεν συντρίβεται και είναι καλά συντηρημένο” ! Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να πιστοποιείται τακτικά η καλή του κατάσταση και να γίνονται συχνά τεχνικές δοκιμές εκκένωσης του, για να φέρει ως παράδειγμα ότι το A380 μπορεί να εκκενωθεί από τους 850 επιβάτες υπό συνθήκες σκοταδιού και με μισάνοιχτες εξόδους σε λιγότερο από… 90 δευτερόλεπτα!
Η εκκένωση ενός αεροσκάφους είναι επίσης το κλειδί. Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί, η πλειοψηφία των αεροπορικών δυστυχημάτων έχουν επιζήσαντες. Μία ανάλυση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. δείχνει ότι από το 1993 έως το 2000 σε 568 αεροπορικά δυστυχήματα όπου ενεπλάκησαν 53.487 επιβάτες & προσωπικό, επέζησαν 51.207, ήτοι πάνω από το 90%. Ακόμα και σε εκείνα τα 26 δυστυχήματα που θεωρούνταν ως πολύ άσχημα, κατάφερε να επιβιώσει άνω του 50% των επιβατών.
Μια θέση σε έξοδο είναι ασφαλέστερη?
Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από ένα Πανεπιστήμιο του Greenwich στο οποίο ανατέθηκε η μελέτη από την Πολιτική Αεροπορία της Μεγάλης Βρετανίας. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις περιπτώσεις 2.000 επιζησάντων από 105 αεροπορικά δυστυχήματα σε όλο τον κόσμο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι καθόντουσαν πιο μακριά από έξι σειρές καθισμάτων από μία έξοδο είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν. Να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ κάποιου που βρισκόταν σε θέση στο παράθυρο ή στο διάδρομο ήταν οριακά το ίδιο.
Το Συμπέρασμα
Το να ταξιδεύετε με αεροπλάνο είναι πολύ ασφαλές! Οι πιθανότητες κάποιου να χάσει τη ζωή του σε ένα αεροπορικό δυστύχημα είναι 1 προς 4.7 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα planecrashinfo.com.
ΑΛΛΑ αν θέλετε να αυξήσετε την πιθανότητα επιβίωσης από ένα ενδεχόμενο δυστύχημα, τότε ενδεχομένως θα ήταν καλό να επιλέξετε μία θέση σε εκείνες που βρίσκονται στο τμήμα των «οικονομικών», να είστε συνεχώς προσδεμένοι, να διαλέξτε μια θέση κοντά στο παράθυρο και κοντά σε έξοδο.
Εγώ σαν ταξιδιώτης σας εύχομαι πολλά & καλά ταξίδια και το ότι διαβάσατε σε αυτό το άρθρο να το γνωρίζετε μόνο στη σφαίρα της θεωρίας και να μην χρειαστεί ποτέ να κάνετε την διαπίστωση προσωπικά για να μάθετε τι ισχύει…
ο Ταξιδιώτης
Πηγή: telegraph.co.uk
Καλημέρα σας. Διαβάζοντας σχετικά με τα καθίσματα του αεροσκάφους, θέλω να σας διηγηθώ μια εμπειρία μου.
Επιστρέφοντας από Παρίσι πριν 2 χρόνια με πτήση τσάρτερ για Θεσσαλονίκη, διαπίστωσα ότι τα κάθισμα μου κουνιόταν υπερβολικά. Λες και ήταν ξεβιδωμένο. Ενημέρωσα την αεροσυνοδό και μου είπε να καθίσω μέχρι να απογειωθούμε. Όσον αφορά την ασφάλεια μου σε περίπτωση ατυχήματος, ανύπαρκτη. Ζήτησα να μεταφερθώ σε άλλο κάθισμα ποιο ασφαλές, αλλά το μόνο που εισέπραξα ήταν να έρθει ο φροντιστής του αεροσκάφους με ύφος απειλητικό, λέγοντάς μου επιτακτικά να παραμείνω στο κάθισμά μου, αν και το αεροσκάφος δεν είχε αρχίσει την απογείωση.
Βέβαια μετά την ολοκλήρωση της απογείωσης μου προσέφεραν κάθισμα στη Α΄θέση.Τι να το κάνω εγώ πλέον.Άν ήταν να γίνει κάτι θα ήμουν ο πρώτος που θα είχα τραυματιστεί και θα είχα παρασύρει και άλλους.
Το εύλογο ερώτημα είναι ότι αν για τόσο πασιφανέστατα πράγματα δεν υπάρχει έλεγχος, στα μέρη που δεν είναι ορατά τι γίνετε?
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.